OMO-prijzen, een bijzondere motiveringsprijs voor leerlingen

Elk jaar reikt de vereniging motiveringsprijzen uit aan leerlingen die een bijzonder praktijk- of profielwerkstuk hebben gemaakt. De jury, waarin docenten en rectoren van de scholen vertegenwoordigd zijn, beoordeelt welke stukken er genomineerd worden.

De leerlingen die in de prijzen vallen krijgen na de prijsuitreiking de kans om hun bijzondere werkstuk of onderzoek te presenteren in een Script! Student Talk. Een leuke en leerzame ervaring.

Elke opleiding heeft zijn eigen prijs: de OMO-praktijkwerkstukprijs voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo-b en vmbo-k, en de OMO-profielwerkstukprijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo, voor de opleiding havo en voor de opleiding vwo. Opvallend dit jaar was het aantal inzendingen met onderwerpen gerelateerd aan ‘gezondheid en welzijn’ en ‘vluchtelingenproblematiek’. Het geeft een beeld van wat er speelt en belangrijk gevonden wordt in de beleving van leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Álle deelnemende leerlingen ontvangen een aardigheidje. De genomineerde leerlingen ontvangen een geldbedrag.

OMO-praktijkwerkstukprijs

In de categorie OMO-praktijkwerkstukprijs vielen dit jaar vijf werkstukken in de prijzen. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij. Het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de manier waarop een leerling of een groep leerlingen samenwerkt en daarbij vakmanschap of burgerschap toont.

Margje Koenen, Dano Evers, Romy Esselaar, Charlotte Vissers en Miguel Ferreira Fernandes, leerlingen van het Fioretti College uit Veghel, wonnen de OMO-praktijkwerkstukprijs 2018. Zij mochten de eerste prijs in ontvangst nemen voor hun werkstuk ‘De Kabelhaspel lounge tafel’. Zij hebben een loungetafel gemaakt van een kabelhaspel met onder andere ingebouwde aansluitingen om telefoons op te laden en met bluetooth, om muziek af te spelen.

OMO-profielwerkstukprijs vmbo-g/t, mavo

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste profielwerkstuk. Dit werkstuk is vakoverstijgend en binnen de opleiding een passend onderdeel van het schoolexamen. Hierbij is zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling.

De toekomstdroom van Roland van Rut, van het Varendonck College in Asten, is om ontwikkelaar te worden van apps en websites. Dit bracht hem tot het onderwerp voor zijn profielwerkstuk namelijk ‘Het ontwerpen van een interface’. Hiermee sleepte hij de eerste prijs in de wacht voor de categorie vmbo-g/t, mavo. De jury was erg onder de indruk van de diepgang van het onderzoek en het uiteindelijke resultaat.

OMO-profielwerkstukprijs havo en vwo

Het profielwerkstuk havo en vwo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

Lotte Bax van De Nieuwste School in Tilburg behaalde met haar werkstuk ‘Hoe maak ik een film’, de eerste prijs in de categorie havo. Naast de grote fascinatie die ze heeft voor film is zij ook een veelbelovend organisatietalent. Dat laat ze duidelijk zien met dit onderzoek. De hele organisatie van catering, werven van acteurs, tot productie heeft ze zelfstandig uitgevoerd en onderbouwd met een gedegen onderzoek waarin experimenten op een bewonderenswaardige wijze zijn uitgevoerd.

“Ronduit van indrukwekkend niveau”, “Ontroerend ernstige pitch”, “Moeilijk, maar interessant onderwerp”, zomaar wat kreten uit de juryrapporten die de bewondering tonen voor het knappe werk van Derk Beemer, Mees Roothans en Aart Rozendaal van het Van Maerlantlyceum in Eindhoven. Met hun werkstuk ‘Ontwikkeling van biosensoren in de prediagnostiek bij cardiovasculaire problematiek’ zijn zij erin geslaagd om een zeer theoretisch onderwerp karakter te geven door duidelijke taal te gebruiken. Ze komen op een heldere, degelijke manier van een model tot aanbevelingen. Ze presenteerden hun bevindingen tijdens het SensUs evenement op de Technische Universiteit Eindhoven en ontvingen de eerste prijs in de categorie vwo.

De uitreiking van de OMO-prijzen is voor de leerlingen maar ook voor de begeleidend docenten een bijzonder moment. De waardering voor beiden is enorm. Veel enthousiaste rectoren en collega’s, ouders en familieleden zijn bij de prijsuitreiking aanwezig.